Takkojen ja tulisijojen valmistajia

Suomessa rakentajalla ja sisustajalla on varsin hyvä tilanne, sillä tulisijojen valmistajia on paljon. Tuotteissa valinnanvaraa niin ominaisuuksien, materiaalin kuin muotoilunkin suhteen. Ala on myös terveesti kilpailtu eli tarjouksia kannattaa etsiä ja kilpailutusta tehdä.

Kotimaisia valmistajia

Alan kotimaisuusaste on säilynyt korkealla tasolla. Useampikin valmistaja tekee käytännössä kaiken Suomessa, suomalaisesta raaka-aineesta kuten vuolukivestä tai tiilestä alkaen.

Tulikivi

Tulikivi on Suomen suurin kivenjalostaja ja maailman suurin vaaravien takkojen valmistaja. Iso pörssiyhtiö on eittämättä takkabrandeistä tunnetuin. Tehtaita on Juuassa, Heinävedellä ja Suomussalmella.

Uunisepät

Turkulainen Uunisepät jatkaa Suomen ensimmäisen, vuonna 1842 perustetun kaakeliuunitehtaan perinteitä. Yhtiö mainostaa olevansa maailman suurin kaakeliuunien valmistaja. Runkoaineena käytetään Mäntyharjun oliivinkiveä.

NunnaUuni

NunnaUunin nimi ei tule luostarista vaan yhtiön kotipaikasta Pohjois-Karjalan Nunnanlahdesta. Kivimateriaalia saadaan omasta louhimosta. Juualaisen yhtiön tuotannosta jopa puolet menee vientiin.

Linnatuli

Linnatuli on suomalainen perheyritys jonka tehdas sijaitsee Liedossa. Kaikki varaavat takat valmistetaan kotimaassa. Valikoimassa on myös helloja ja takkauuneja.

Warma-Uunit

Warma-Uunit valmistaa elementtirakenteisia valmistulisijoja. Runkovalimo sijaitsee Pyhämaalla ja muotokaakelitehdas Uudessakaupungissa.

Tiileri

Tiileritehtaat tuottaa tiiliä, tiililaattoja ja tulisijoja kolmessa tehtaassa: Seppälän tiili Oy, Keramia Oy ja Ylivieskan Tiili Oy. Yhtiön ensimmäinen tuote olivat savesta poltetut salaojaputket.

Ulkomaisia haastajia

Suomessa on siis vahva sektori erilaisten tulisijojen valmistuksessa, mutta markkinoilla on tilaa myös ulkomaisille toimijoille. Suomeen tuodaan muun muassa kamiinoita useammaltakin valmistajalta.

Jøtul

Norjalainen Jøtul on valmistanut tulisijoja jo vuodesta 1853 saakka. Yhtiö valmistaa myös vuolukivitakkoja, mutta tunnetaan etenkin valurautaisista kamiinoistaan. Valurauta muodostaa myös takkojen tulipesän. Malleissa on sekä klassikkoja että erittäin modernia muotoilua.

Nordpeis

Norpeis on myös Norjasta kotoisin. Yhtiön tunnetuin malli on pyöreä Me-takka joka sopii etenkin skandinaaviseen sisustukeen. Tämä malli voidaan asentaa seinälle, jalustalle tai jopa katosta roikkumaan.

Contura

Contura on kotoisin Ruotsin Smoolannista. Yhtiön Markarydin tuotantolaitos on Euroopan suurin takka- ja savupiipputehdas. Contura on tuotekehityksessään panostanut tehokkuuteen ja ekologisuuteen.

Wienerberger

Wienerberger on kansainvälinen, tiilirakentamiseen erikoistunut konserni. Valikoimassa on myös tiiliä muuratun tulisijan ja hormin rakentamiseen. Yhtiö ei siis suorainesti myy valmiita takkoja.