Kategoriat
takka kotiin

Vältä sudenkuopat: Huomioitavat asiat ennen takan hankintaa

Moni haaveilee takkatulen ääressä viihtymisestä etenkin, kun illat alkavat pimetä ja lämpömittari kääntyä pakkasen puolelle. Unelman täyttäminen riippuu kuitenkin pitkälti siitä, löytyykö takalle ja sen hormille sopivaa paikkaa asunnon rakennussuunnitelmasta. 

Lupa-asiat ennen takan hankintaa vaihtelevat sen mukaan, vaihdetaanko vanha takka uuteen vai halutaanko takka lisätä asuntoon täysin uutena elementtinä. Mikäli takan rakentaminen edellyttää merkittäviä rakenteellisia muutoksia, kuten lattian vahvistustöitä, tai jos selvitykset takan asennukseen liittyen ovat puutteellisia, on rakennuslupa tarpeen.

Ilman lupaa takkaostoksille on turha lähteä. Kyse on paloturvallisuudesta eli asiasta, jonka kanssa ei kannata leikkiä. Tarkistetaanhan luotettavien nettikasinoidenkin lisenssi ennen pelitilin luomista. Rahapelaajalle ei tule mieleenkään pelata ilman lisenssiä toimivilla sivustoilla, vaikka ne lupaisivat suuria voittoja. Takan hankkijankaan ei kannata katsella tulisijoja, jos niiden asennuksen turvallisuutta ei voida taata 100-prosenttisesti. 

Uusi takka vanhan paikalle

Rakennuslupamenettely varmistaa, että takan rakentaminen tapahtuu turvallisesti ja rakennustekniset vaatimukset täyttyvät. Vaatimus auttaa varmistamaan takan asianmukaisen toiminnan sekä henkilöiden ja rakennuksen turvallisuuden.

Jos päätät vaihtaa vanhan takan uuteen, ei rakennusvalvonnan lupaa yleensä tarvita. Ennen takan vaihtamista on kuitenkin tärkeää varmistaa, että lattia tai välipohja kestää uuden takan painon ja että uusi takka sekä hormi ovat yhteensopivia. Mikäli hormia ei ole käytetty pitkään aikaan, on hormin kunnosta pyydettävä nuohoojan arvio.

Z-lausunto: uusi takka valmiiseen taloon

Olemassa olevaan rakennukseen voi asentaa takan, kunhan suunnittelu ja toteutus noudattavat voimassa olevia määräyksiä ja ohjeita. Tarvittavat rakennustekniset toimenpiteet vaihtelevat kuitenkin tilanteen mukaan. Parhaiten jälkiasennettaviksi takamalleiksi soveltuvat ovat sirot kiertoilmatakat ja muut kevyet takkamallit.

Selvityksessä otetaan huomioon seuraavat seikat:

  • Lattian tai välipohjan kantavuus
  • Olemassa olevan hormin toimivuus (nuohoojan lausunto)
  • Hormin ja takan yhteensopivuus, eli varmistetaan, että hormi kestää takan savukaasujen lämmön riittävällä varmuudella
  • Takan edustan järjestelyt

Jos rakennusvaiheessa ei ole tehty takkavarausta tai otettu huomioon takan asennukseen liittyviä tekijöitä, tarvitaan rakennuslupa aina. Sääntö koskee tilanteita, joissa takan lisääminen edellyttää uusien rakenteiden rakentamista tai aiheuttaa merkittäviä muutoksia olemassa oleviin rakenteisiin.

Useissa viime vuosina rakennetuissa rivi-, pari- ja erillistaloissa on jo rakennus- ja suunnitteluvaiheessa tehty takkavaraus. Toisin sanoen lattia tai vastaava rakenne on alustavasti mitoitettu ja rakennettu ottaen huomioon takan ja hormin paino.

Kun takkavaraus on tehty jo rakentamisvaiheessa, voidaan takan lisäämisessä käyttää rakennusvalvonnan lausuntomenettelyä, joka tunnetaan myös nimellä Z-lausunto. Tällöin rakennuttajan palkkaama asiantuntija, usein rakennesuunnittelija, kerää tarvittavat tiedot ja varmistaa suunnitelman toimivuuden.

Selvitysten perusteella rakennusvalvonnan rakenneyksikkö arvioi, riittääkö Z-lausunto kyseiselle toimenpiteelle. Mikäli takan rakentaminen edellyttää merkittäviä rakenteellisia muutoksia, kuten lattian vahvistustöitä, tai jos selvitykset ovat puutteellisia, vaaditaan erillinen rakennuslupa.

Takan lisääminen rakennussuunnitelmiin 

Jos rakennussuunnitelmiin ei ole tehty takkavarausta, rakennuslupa tarvitaan aina. Prosessi alkaa ottamalla yhteyttä pätevään suunnittelijaan, kuten rakennesuunnittelijaan tai arkkitehtiin, joka voi auttaa sinua takan lisäämisessä rakennussuunnitelmiin. Ammattilaiset osaavat huomioida takan asennuksen tarpeet, tekniset vaatimukset ja määräykset sekä suunnitella sopivan tilan takalle.

Kun suunnitelmat takan lisäämisestä ovat valmiit, sinun tulee hakea rakennuslupaa paikalliselta rakennusvalvontaviranomaiselta. Hakemuksessa tulee ilmetä tiedot takasta, sen sijoittelusta, teknisistä ominaisuuksista sekä tarvittavista rakennusteknisistä toimenpiteistä.

Rakennusvalvontaviranomainen arvioi hakemuksen ja myöntää tai kieltää rakennusluvan.

Kun rakennuslupa on myönnetty, päivitä rakennussuunnitelmat sisältämään takan tiedot ja sijoittelu. Sitten voit aloittaa takan rakentamisen. Huolehdi siitä, että noudatat suunnitelmia ja kaikkia voimassa olevia määräyksiä ja ohjeita takan asennuksessa. Tarvittaessa voit käyttää pätevää takan asentajaa tai urakoitsijaa varmistaaksesi, että takka asennetaan asianmukaisesti.

Tarvitseeko kevyttakka tai kamiina luvan?

Kevyttakat ja kamiinat voivat vaatia rakennusluvan tai muun viranomaisen hyväksynnän riippuen paikallisista rakentamismääräyksistä ja asetuksista. Säännöt ja määräykset voivat vaihdella eri alueiden välillä ja ne voivat myös muuttua ajan myötä. 

Tarkista tarvittavat luvat oman paikkakuntasi rakennusvalvontaviranomaisilta. Muista ottaa huomioon, että hyväksyntään voi liittyä myös muita tekijöitä, kuten naapureiden suostumukset, jos kyseessä on kerros-, rivi- tai paritalo.

Takka ilman rakennuslupaa

Joissakin tapauksissa pienikokoisten takkojen tai kiinteiden kamiinoiden asentaminen voi olla sallittua ilman rakennuslupaa. Asiaan vaikuttavat takan koko, savuhormin vaatimukset, suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin ja muiden turvallisuusvaatimusten noudattaminen, joten usein takkojen tai kamiinoiden tulee olla valmiiksi testattuja ja hyväksyttyjä malleja.

Silti takan asentaminen ilman rakennuslupaa voi olla riskialtista, ja on tärkeää, että asennustyö tehdään huolella ja ammattilaisten toimesta. Sähkötakka tarjoaa helpon vaihtoehdon ilman tarvetta luville, rakentamiselle tai tulentekotaidoille. Laitat vain töpselin seinään, ja voit tunnelmoida aitoa tulta muistuttavan näkymän äärellä. Lämpöpuhaltimella varustettu sähkötakka on erinomainen valinta esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle, joka voi olla talvisin viileä.